Helstekt pattegris med ovnsbakte grønnsaker

I helgen hadde jeg bursdag og bestemte meg for å lage noe jeg ikke har laget før. Valget falt på heltstekt pattegris i stekeovn. Grisen jeg brukte veide ca. 5,5 kg. Denne retten er nok til ca. seks personer.

Ingredienser
en tint pattegris, ca. 5,5 kg
3-4 laubærblader
aliminiumsfolie

Andefettblanding
et glass andefett, ca. 2 dl
3-4 fedd hvitløk, knust
1 ss timian
1 ss oregano
salt
pepper

Grønnsaker, jeg brukte
1 blomkål
2 bunter asparges
5 gulrøtter
1 pose sjalottløk
2 fenikkel
4 fedd hvitløk
olivenolje
salt
pepper

Forslag til tilbehør
valgfri saus
potetmos

Fremgangsmåte
Hvis du har en tint gris kan du tine den i kjøleskapet i 2-3 dager.

Hvis du bruker en gris som har litt rusk på utsiden kan du legge den i vannbad med kaldt vann og eddik i ca. en time og skylle den godt.

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.

Skyll grisen godt i kaldt vann og sørg for at den blir fri for blod.

Bland sammen ingrediensene til andefettblandingen.

Pensl hele grisen med blandingen.

Både utsiden og innsiden.

Fyll en langpanne med vann og legg i laubærblader. Legg grisen på en rist over.

Dekk til ører, labber og nese med aliminiumsfolie. Dropper du dette vil områdene bli svidd veldig fort. Sett grisen inn i oven på nest nederste rille. Stek i ca. en time (avhenger av størrelsen på grisen). Åpn ovnen i blant og pensl grisen med andefettblandingen.

Når grisen steker kan du kutte opp grønnsaker. Hell over litt olje og krydr med salt og pepper. Pakk sammen i aliminiumsfolie.

Etter ca. en time tar du grisen ut av ovnen og snur den, så den kan steke på den andre siden også. Nå kan det ha hopet seg opp med væske på innsiden av grisen. Hell denne væsken ut under snuingen. Sørg for at aliminiumsfolien ikke detter av. Sett pakken med grønnsaker inn sammen med grisen. Stek i ytterligere 1-1 1/2 time. Åpn ovnen i blant og pensl grisen med andefettblandingen. Mens grisen steker kan du ordne resten av tilbehøret.

Hvis skinnet ikke er sprøtt etter endt steketid kan du øke temperaturen til 220 grader og ettersteke i grisen i 10 minutter (følg med).



Server pattegris med grønnsaker, saus og potetmos eller annet tilbehør du måtte foretrekke.

Midtstykke og lårstykker er de absolutt mest ettertraktede stykkene.

Men ikke kast kjøttet fra de andre delene på grisen. Hodekjøtt, kjøtt fra halsen og labbene passer fint i quesadillas, gryterett eller suppe. Ører og snute er god som snacks.

Kommentarer