Kanelboller med eplesmør

Kanelboller er alltid godt, og med eplesmør blir det ekstra godt og passer perfekt til mørke høstkvelder. Denne deigen gir seks store boller.


Ingredienser

65 g smør
2,5 dl helmelk
1/2 pakke ferskgjør til søt bakst
1 egg (romtemperert)
80 g sukker
500 g hvetemel (ca.)
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt

2,5 dl eplesmør (ca.)
egg og melk til pensling
brunt sukker

Fremgangsmåte
Smelt smøret i en kjele og hell i melk. La blandingen bli rundt 37 grader. Smuldr gjæren i kjelen og rør det jevnt.

Hell gjærvæsken i en brødbakemaskin og tilsett egg, sukker, kardemomme, salt og ca. halvparten av melet. Etterhvert som deigen eltes tilsetter du resten av hvetemelet. Dette kan også gjøre for hånd.

La deigen heve på et lunt sted i minst 40 minutter, gjerne lengre.

Sett ovnen på 225 grader.

Kjevl deigen ut i en firkant.

Smør eplesmør over deigen.

Brett 1/3 av deigen nedenfra og opp.

Brett den øverste delen ned.

Del deigen i seks biter.

Del hver bit i tre igjen, men ikke skjær helt opp. Den skal være sammenfestet i toppen.

Flett de tre deigbitene sammen.

Ta tak i delen av bollen som ikke er sammenfestet og dra den opp til delen som er sammenfestet så det blir en bolle.

La bollene heve igjen til dobbel størrelse.

Bruk store muffinsformer, muffinsbrett eller lag egne former i alimunium og legg hver bolle i.

Rør sammen egg og litt melk og pensl bollene og stø på brunt sukker rett før de går inn i ovnen.

Stek bollene i midten av ovnen på 225 grader i ca. 10 minutter. Ta bollene ut og fjern formen og stek dem ytteligere i noen minutter til de blir gjennomstekt. Kjøl ned på rist.


Kommentarer