Utsmelting av talg

Talg er en utmerket fettkilde. Det kan brukes som stekefett eller som smaksforsterker i supper og sauser. Talg kan også brukes til å lage ting som ikke er mat, som kuldekrem, hudkrem, såpe og lys.

Til denne oppskriften brukte jeg 1430 g nyretalg av storfe som ga ca. 1090 g flytende talg. Bruk gjerne talg fra andre dyr enn storfe også.


Det første du må gjøre er å skaffe talg. Hør med din lokale slakter, Meny eller lignende.

Jeg fant talg på Jacobs. Jeg betalte 77,- for talgen i denne oppskriften.

Tin talgen hvis den er frossen og kjør den i en mikser. Prosessen med utsmelting går fortere jo mindre bitene er.

Varm opp den kuttede talgen i en kjele på middels/svak varme. Det tar ikke lang tid før talgen blir flytende.

Bruk øse og sil i en mindre kjele og sil ut flytende talg. Jeg pleier lempe talgen fra silen over i talggryta igjen for å utvinne mest mulig olje fra talgen.

Du vil nå ha varm, flytende talg. Det kan med fordel avkjøles før det brukes (avhenger av hva du skal bruke det til). Hvis du ikke skal bruke det med en gang, eller har rester kan det fint oppbevares i tette, rene syltetøyglass. I en lufttett beholder kan det oppbevares lenge i romtemperatur uten å oksidere.


Talgen som ikke ble smeltet kan nedkjøles og brukes til produksjon av meiseboller eller som hønemat.

Kommentarer