Soppai med bacon

Jeg var ute og plukket sopp i helga og fant litt forskjellig og da er jo ikke soppai å forrakte. I denne oppskriften brukte jeg kantarell, steinsopp, brunskrubb, kremle og sandsopp, men all spiselig sopp kan brukes. OBS! Spis kun sopp du er 100 % trygg på. Min erfaring er at sopp man plukker selv inneholder mer væske enn sjampinjong fra butikken, derfor har jeg oppgitt ulik mengde avhengig av hva du bruker.


Ingredienser

paibunn
3,5 dl hvetemel
1/4 ts salt
75 g kaldt smør i terninger
1 eggeplomme (ikke kast hviten, du trenger den til fyllet)
1 dl vann (ca.)

soppfyll
ca. 500 g skogssopp eller 300 g sjampinjong fra butikk.
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 løk, gul eller rød
smør til steking
1 pakke bacon (ca. 200 g), kan sløyfes hvis du vil ha paien vegetar


1 egg
1 eggehvite (fra bunn)
en neve revet parmesan (ca. 50 g)
3 dl melk, crème fraîche, fløte, kremost eller lignende
1 neve revet ost til topping, jeg brukte Jarlsberg


Fremgangsmåte

Bland sammen mel, salt, smør og eggeplomme. Kna deigen med hendene så smøret blir jevnt fordelt. Tilsett litt og litt vann til du deigen blir jevn og samler seg. Sett deigen i kjøleskap i ca. 30 minutter. Start på fyllet.

Skjær opp soppen og legg den i en kjele uten smør eller olje på svak varme så væsken slipper.

Når det meste av væsken har fordampet tilsetter du smør, salt og pepper og øker temperaturen. Sett ovnen på 200 grader.

Stek soppen sprø.

Når deigen har stått i ca. 30 minutter i kjøleskap klemmer du den ut i en paiform. Stikk noen hull i deigen med en gaffel. Forhåndsstek bunnen i ca. 7-10 minutter uten fyll.

Stek bacon og løk og bland det med soppen. Etter endt forhåndssteking legger du fyllet i paibunnen.

Visp sammen egg, eggehvite, parmesan og melk (eller hva du bruker) og hell jevnt over paien. Topp med revet ost.

Stek paien på 200 grader i ca. 30 minutter.


Serveres gjerne med salat!

Kommentarer