Kyllingføtter | snacks og pho

Jeg hadde ikke smakt kyllingføtter før, men fikk lyst til å prøve. Det er både billig og bærekraftig. Jeg lagde i utgangspunktet kun føttene, men tok også vare på kraften etter kokingen som ble en nydelig pho. 

Kyllingføtter finner du frossent i assorterte dagligvarer eller i asiatiske butikker.

Kyllingføtter som snacks

Ingredienser

kyllingføtter, jeg hadde en pakke på 1,4 kg
stjerneanis
fenikkelfrø
4 fedd hvitløk
1 rødløk, oppkuttet
eventuelt annet krydder du måtte foretrekke
smør

2 ss rødvinseddik
1 ts paprikapulver
1 ss sukker
saften av en lime
østerssaus
salt og pepper
eventuelt andre sauser/smakstilsetninger du liker

panko, kan eventuelt bruke gari hvis du ønsker glutenfri fritering
matolje og smør

dip til servering, for eksempel majones, remulade, BBQ-saus eller Siracha

Fremgangsmåte

Tin kyllingføttene og skrubb dem med en matbørste hvis det trengs.


Klipp av neglene på alle føttene.


Brun stjerneanis, fenikkelfrø, hvitløk, rødløk og eventuelt annet krydder i smør.


Etter endt bruning legger du det i en stor panne eller gryte sammen med kyllingføtter, rødvinseddik, paprikapulver, sukker, limesaft, østerssaus, salt, pepper og eventuelt andre sauser/smakstilsetninger du ønsker å bruke. Fyll på med vann så det dekker. Kok opp gryten og la det koke i ca. 2 til 2 1/2 time til føttene blir møre. Dette bildet er tatt etter endt koking.

Etter endt koking, ta føttene opp av kraften og skyll av dem litt. Da løsner fennikelfrøene som kan være veldig dominerende i smak hvis de blir med i friteringen.


Etter skyllingen legger du kyllingen på et rent kjøkkenhåndkle så overflødig vann kan renne av.


Sil kraften fra kyllingen i en mindre kjele, sett på lokk og putt kjelen i kjøleskapet til dagen etter. Les lengre ned for oppskrift og fremgangsmåte til kraften (pho).


Etter at føttene har tørket litt ruller du dem i panko eller gari.


Varm opp smør og matolje i en frityrgryte eller panne. Friter kyllingføttene til de er gylne.


Legg føttene på et kjøkkenpapir etter endt steking, så overflødig smør/olje kan renne av.


Serveres med ønsket dip. For eksempel majones, remulade, BBQ-saus eller Siracha.


Det er ikke så mye mat på hver fot, men fortsatt godt som snacks!



Kyllingføtter som pho

Ingredienser
kraft fra kyllingføtter
ønsket krydder, sauser eller andre former for smaksforsterkere
nykokte nudler av ris (glutenfritt) eller durum
ønsket topping til pho, jeg brukte fersk spinat, stekt rødløk, rå vårløk, stekt sopp (shimeji), koriander, smilende egg, spirer, gulrot, stekt kyllinglår og lime.

Dagen etter vil kraften du satt i kjøleskapet se slik ut, med fettet fra kraften på toppen.


Skrap av ønsket mengde fett, noen skraper vekk alt, mens andre skraper vekk litt. Dette er smak og behag, men det lønner seg å fjerne noe av fettet uansett, hvis ikke vil kraften bli veldig fet og oljete. Grunnen til at man setter kraften i kjøleskapet er fordi det er vanskelig å fjerne fettet fra kraften mens den enda er varm.

Etter du har fjernet fettet kan du enten fryse ned kraften til senere anledning eller lage pho med en gang.

Varmer du den fra frossen tilstand, så varm den opp på svak varme.


Når kraften koker tilsetter du saus, krydder eller det du måtte ønske for å heve smaken. Husk at noe av smaken sitter i fettet og hvis du har fjernet alt dette kan det være lurt å tilsette noe mer smak til kraften. Sørg for at sausen er skikkelig kokvarm før du lager pho.


Bruk store skåler, legg nudler i bunnen, hell på kraft og topp med tilbehøret du måtte ønske å bruke.


Pho blir tradisjonelt servert med spisepinner og skje.


Tradisjonelt blir pho servert med risnudler, det er er også glutenfritt. I denne retten brukte jeg nudler av durumhvete.

Kommentarer