Helstekt grisehode

Når man først tar livet av et dyr bør man spise hele. "Nose to tail" kalles det når man spiser hele dyret. Når alt kommer til alt er det ikke verre enn å spise et lårstykke eller et indrefilet. Smalahove er mange godt bevandret med, men kanskje ikke grisehode. Veldig godt kjøtt og ikke minst billig! Jeg betalte 40 kr/kg hos slakteren. Dette veide litt over 6 kg.

Jeg måtte bestille hodet ca. en uke i forveien.


Ingredienser

1 grisehode
1 kjele kokende vann

Marinade
2 dl rødvin
2 dl olivenolje
2 ss soyasaus
saften av 1/2 sitron
1/2 dl sukker
1 ss hvitløkspulver
1 ts ingefærkrydder
1 ss balsamicoeddik
1 ss salt
1/4 ts cayennepepper

Glasering
2 ss salt
2 dl bønnesaus (black bean sauce)
0,5 dl bbq-saus
1,2 dl whiskey (vi brukte 50/50 Benriach (røyka variant) og Tullamore Dew)
2 stjerneanis (malt)
1 ts malt nellik
1/2 malt pepper

Pensling
1 del kokende vann
1 del honning

Tilbehør
- det er opp til hver enkelt, men vi serverte med
brød
smør
syltet rødløk
bbq-saus
sennep
coleslaw


Fremgangsmåte


Hvis hodet er frossent må du tine det før du går videre.

Legg hodet på en rist over vasken. Vask grisehode med vann og fjern eventuelt hår.


Skrubb hodet godt med en matbørste. Jeg har en egen neglebørste jeg bruker kun til kjøtt og frukt som går i oppvaskmaskinen mellom hver gang. Skyll godt og tørk av hodet med tørkepapir, så det ikke er vått.

Bland sammen marinaden. Legg hodet tilbake i posen det kom i og smør marinaden over hele hodet. Sørg for at all marinaden blir med i posen. Da vil undersiden av stykket ligge i marinade. La hodet marinere over natten i kjøleskap.


Dagen etter legger du hodet tilbake på risten over vasken. Hell en kjele kokende vann over hodet. La hodet kjøle seg ned. Dette er for at glaseringen skal sitte bedre og ikke skli av hodet på grunn av den oljete marinaden. Sett ovnen på 190 grader.


Legg hodet i en langpanne. Bland sammen glaseringen og smør hodet inn.


Sørg for at hele hodet blir dekket.


Putt hodet i ovnen på nederste eller nest nederste rille (vi byttet fort til nederste) og stek hodet på 190 grader i ca. 1 1/2 time.


Følg med! Hvis nese eller ører blir for godt stekt/ferdig må de tildekkes med aliminiumsfolie.


Etter endt steketid tar du hodet ut og skrur ned ovnen til 160 grader. Mens ovnen blir riktig temperatur blander du honning og kokende vann til penslingen og pensler hele hodet.

Stek hodet videre i to timer, eller til det er gjennomstekt. Pensl hodet hvert 30. minutt med honning og vann.

Når hodet er ferdigstekt må det over på en (veldig) stor fjøl. Server hodet med ønsket tilbehør.


Godt med øl til!


I kinnene kan man skjære flotte skiver som passer til så mangt.


Veldig god på skive, men fungerer også bra med typisk middagstilbehør som saus, grønnsaker og poteter.

Mye mat! Da vi var forsynte skar vi ut resten av kjøttet og fordelte det i fryseposer. Nå har vi nok til i hvert fall ti middager til! Vi hadde 200-250 g i hver pose.

Haters gonna hate.

Kommentarer