Margrete Fagermoens danske leverpostei

For noen år siden jobbet jeg i 50-årslaget til moren til ei venninne og der smakte jeg verdens beste leverpostei. Det viste seg at det var farmoren hennes Margrete som hadde laget den.

Gleden var stor da Tomas og jeg ble invitert på leverposteilaging hos henne for ca. et år siden. Denne leverposteien var hovedgrunnen til at jeg gikk til anskaffelse av kjøttkvernen. Leverpostei er verdens beste pålegg - både til hverdag og fest!


Ingredisenser
Hvit saus
225 g smør
6 dl hvetemel
7,5 dl melk

Levermasse
750 g storfelever
300 g svinespekk
8 ansjosfilet
3 små gule løk
3 egg

Krydder
6 1/2 ts salt
2 ts malt pepper
1/2 ts kardemomme
1/2 ts malt muskat
1 ts malt nellik
6 båter finhakket hvitløk
1 dl irsk whiskey
1 dl ansjoslake

5 dl vann

Fremgangsmåte
Hvit saus: Smelt smør. Ha i mel og spe med melk. La den tykke sausen koke opp. Arbeid godt så den blir glatt og fri for klumper. La den bli kald (litt lun)

Mal lever, ansjos, spekk og løk to ganger i en kjøttkvern. Bland levermassen med den hvite sausen. Rør for hånd - mikser vil gi klumper. Tilsett egg , krydder og vann

Vi fordelte leverposteien i 17 små aliminumsformer som vi fylte opp halvfulle. Man kan eventuelt bruke større former eller fylle dem opp litt mer enn vi gjorde.

Stek formene i vannbad på 210 grader. Bruk termometer. Når kjernetemperaturen er 76 grader er leverposteien ferdig.

Formene fungerer utmerker til frysing. Da kan du ha leverpostei i lang tid fremover.

Jeg lagde også noen hjemmelagde rundstykker underveis.


Serverer man leverposteien med sopp og bacon på nylagde (eller nystekte) rundstykker kan det fungere utmerket til tapasbordet, frokost, lunsj og også middag.

Leverpostei fungerer like godt til hverdag som til fest.

Kommentarer