Fritert oksetunge med aioli

Høsten er storfetunges tid og da er det gøy å prøve nye retter. Oksetunge er jo dødsgodt på brødskiva, så da tenkte jeg at det må være dødsgodt på andre måter også! Jeg tenkte å prøve meg på en variant som passer som forrett.


Fritert tunge
1 oksetunge (ca. 1 kg)

4 eggehviter
100 g hvetemel (bytt gjerne med glutenfritt mel)
1 dl vann
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts paprikakrydder
1 krm pulver av røkt paprika
Gari


Aioli
4 eggeplommer
1 ss cherryeddik
1 ts dijonsennep
3 hvitløksfedd
4 dl olivenolje
salt
pepper

Fremgangsmåte

Tungen skal trekke rett under kokepunktet i 3 til 3,5 t.

Legg tungen i en stor nok kjele og hell på vann så det dekker. Sett på lokk og la trekke rett under kokepunktet i ca. 3 timer.

Mens tungen trekker kan du lage aioli.

Til dette liker jeg å bruke stavmikser, men det går fint uten også. Skill eggene og legg plommene i beholderen til stavmikseren. Obs! Ikke kast hvitene, de trenger du til panering av tungen etterpå. Ha deretter i alle ingrediensene til aioilien i beholderen med unntak av oljen. Plasser stavmikseren i beholderen og hell på oljen. Når du begynnner å mikse kan du dra stavmikseren veldig sakte opp så du blander inn oljen litt etter litt. Hvis du blander alt sammen på en gang har den lett for å sprekke.

Hvis du ikke har stavmikser kan finhakke hvitløken og røre sammen de øvrige ingrediensene for hånd. Deretter tilsette olje litt og litt av gangen mens du visper til du får en fast og jevnt aioli.


Når tungen er ferdigtrukket kan du ta den opp av vannet og trekke av det ytterste skinnet mens den enda er varm. Rens bort fett hvis det skulle være nødvendig.

Skjær den i ønsket størrelse og la den kjøle seg ned ned i romtemperatur.

Når tungen er avkjølt kan du lage paneringen.

Stivpisk eggehvitene. Visp alle ingrediensene (untatt eggehviter og gari) sammen til en glatt røre. Vend deretter eggehvitene forsiktig inn i røren. bland tungebitene sammen med røren. Hell gari på en tallerken. Ta opp en og en tungebit fra røren og vend dem i gari. Hvis du vil lage en glutenfri variant kan du erstatte hvetemelet med glutenfritt mel. Gari er naturlig glutenfritt.

Da ser de ca. slik ut. Så er det bare å fritere bitene i en kjele eller frityrkoker. De er ferdige når de er gylne i fargen. Jeg tror jeg friterte disse i ca. 3-4 minutter, men det avhenger jo litt av temperaturen du har på oljen.


Kan fint serveres med andre dipper også



Kommentarer