Kålruletter

 På lørdag spiste vi kålruletter! Det er digg, billig, tradisjonsrikt og artig å lage. Vi lagde syv porsjoner, selvom vi var seks. Det endte med fire kålruletter til overs. Kålruletter kan også stekes, varmes i ovn eller kokes. I denne oppskriften har jeg gått for damping. 


Ca. 7 porsjoner (24 kålruletter)

Ingredienser

et stort kålhode
400 g kjøttdeig av storfe
400 g medisterdeig
2 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts malt muskat
1 ts malt ingefærkrydder
litt tørket persille
4 ss potetmel
ca. 2 dl melk
buljong
hyssing

Serveres med:

kokte poteter
ertestuing
tyttebær
brun eller hvit saus (bruk buljongen fra dampingen)

Fremgangsmåte


Skjær ut stokken på kålhodet. Da blir det lettere å ta av bladene underveis.

Putt kålhodet i en stor kjele kokende vann og dra av blader etterhvert som det blir mulig. Du trenger 24 blader.

Bland sammen kjøttdeig, medisterdeig og krydder. Ta en og en spiseskje med potetmel i deigen, mens du sper på med melk mellom hver skje.

Legg så en klump med deig i hvert blad. Pakk kålen tett rundt kjøttet og lukk kålen rundt som en gavepakke. Knyt en hyssing rundt for å at det holder seg tett.




Kok opp buljong i en kjele og legg kålrulettene over den kokende buljongen på pinner. La kålrulettene dampe i ca. 30 minutter.



Server kålrulettene med poteter, ertestuing, tyttebær og brun eller hvit saus. Bruk buljongen fra dampingen i sausen.



Kommentarer